Deel :

Een Tafel van 7 over de kracht van storytelling: hoe vertel je het verhaal van jonge ongedocumenteerden? De Tafel werd gehouden in de Vluchtmaat Amsterdam, waar 46 ongedocumenteerde Ethiopiërs, Eritreërs en Somaliërs wonen. 

Jonge ongedocumenteerden zijn geen zielige mensen volgens tafelorganisator Katja van Nimwegen. "Ze willen geen opvang, ze willen gewoon kunnen werken en belasting kunnen betalen!" Eén ding is duidelijk: er moet iets veranderen. Volgens Katja moeten we de jongeren meer kansen geven zodat we allemaal kunnen profiteren. Dat begint met beeldverandering: "Ik wil laten zien dat het deze jongeren zijn die iets moois willen doen met hun leven. Veel jongeren staan echter in de overlevingsstand, dus dan heb je geen tijd om over je toekomst na te denken."

"Ik wil de pijn van ongedocumenteerd zijn voelbaar maken en de beeldvorming van 'zielige' kindmigranten en 'profiterende' illegalen bevragen." - Katja, ProjectNoID


Het ProjectNoID
Met deze Tafel van 7 wil Katja haar project meer vorm geven en vooral op zoek gaan naar manieren om de verhalen van deze jonge ongedocumenteerden in beeld te brengen. Aan tafel fotograaf Vera Duivenvoorden, sociaal wetenschapper Loes Mooren, Daan Kuys van Human, fotograaf en storyteller Fouad Lakbir en illustrator Rosa Hofgärtner. De bewoners van de Vluchtmaat hebben heerlijk Ethiopisch voor de Tafelaars gekookt.

"Ongedocumenteerden leven in de schaduw en hun verhalen blijven voor de gemiddelde Nederlander verborgen. De nodige verontwaardiging over het issue blijft uit. Door hun verhalen aan de man te brengen kunnen we bewustzijn teweeg brengen."


Originele storytelling
Storyteller en fotograaf Fouad Lakbir stelt voor het verhaal van jonge ongedocumenteerde kracht bij te zetten door een het vorm te geven in een stripverhaal. "Met striptekeningen kan je moeilijk bespreekbare onderwerpen en taboes bespreekbaar maken." Rosa maakte illustraties voor het project van Katja. Hierbij liepen ze tegen het probleem aan: niemand kan herkenbaar in beeld komen. "Ik moest dus creatief zijn met de illustraties, uiteindelijk is het een mix geworden van foto's en tekeningen, waarbij je ziet dat het echte personen zijn, maar dat diegene wel onherkenbaar is. Vera vertelt de groep over het maken van een infographic, waar je op een creatieve manier cijfers inzichtelijk kan maken over dit onderwerp.


Storytelling met fotografie
Vera komt met het originele idee de ongedocumenteerden zelf een camera mee te geven. "Zonder dat je de jongeren zelf dan zichtbaar maakt, is het een manier waarop ze hun eigen verhaal vorm kunnen geven en hun wereld te laten zien aan anderen." Daan is benieuwd naar het alledaagse leven van ongedocumenteerden: "Jonge ongedocumenteerden kunnen bijvoorbeeld niet pinnen, hoe kom je dan aan geld? Hoe ziet hun sociale leven eruit? Het lijkt mij interessant de verschillen te zien tussen deze jongeren en jongeren die deze problemen niet hebben en dit vervolgens door middel van fotografie in beeld te brengen."

"Op een creatieve manier de verhalen vormgeven, dat past eigenlijk heel mooi bij het verhaal. Het verhaal van mensen die geen gezicht hebben." - Katja, ProjectNoId


Belangrijke tips

De Tafelaars geven Katja vruchtbare tips en delen hun netwerk bestaande uit mensen van het Parool tot creatieve theatermakers die haar zouden kunnen helpen met het verder ontwikkelen van haar ideeën om beeldverandering te creëren over jonge ongedocumenteerden in Nederland. "Maak het interactief, geef je lezers tips wat zij zelf kunnen doen om dit probleem aan te pakken en verbindt je verhalen aan de actualiteit." 

Benieuwd hoe tafelorganisator Katja haar Tafel van 7 heeft ervaren? Lees snel verder! Wil je zelf deelnemen aan een Tafel? Ideeën over een onderwerp dat je graag samen met andere jonge change makers wilt bespreken? Laat het ons weten!