Deel :

Op 31 maart vond de eerste Thematafel van het jaar plaats in Zeist, georganiseerd door Raoul de Vries. Het thema was duurzaam eten en lokale voedselproductie. Want: hoe kun je als individu bijdragen aan het verduurzamen van het huidige voedselsysteem?

Wie?

Tijdens de Tafel schoven er verschillende jonge, ambitieuze mensen aan. Joëlle Baijer van Rechtstreex (die voor de lokale producten zorgde), Lisa Streefkerk van Stook & Kook (die van die lokale producten een heerlijke maaltijd gebrouwd hadden) en Aster Fliers (zij heeft zelf een eigen sociale onderneming), Inge Markx (werkzaam bij een gemeente) en Mark Latul (geïnteresseerd in het onderwerp en zou hier graag meer mee willen doen).

Wat?

Joëlle trapt de discussie af. Zij vertelt dat het voor Rechtstreex erg moeilijk is om in Utrecht aan genoeg aanbod te komen. Utrecht is namelijk een echte zuivel – en vleesregio, met maar weinig groenteverbouwers. Hoe kun je dan lokaal eten?

Hierdoor kwam meteen het volgende probleem aan het licht: als we allemaal ecologisch en biologisch gaan eten, hoe zorgen we dan dat er genoeg is? Daarnaast brengt dat nog een volgende punt met zich mee. Want: ecologisch en biologisch geproduceerd voedsel is vaak een stuk prijziger dan minder gezond voedsel dat op grote schaal wordt geproduceerd. Er zijn een hoop mensen die dan ook geen budget hebben om steeds de juiste, duurzame keuze te maken. Biologisch en ecologisch voedsel blijft dus nog voor de elite. Daar zou verandering in moeten komen. Maar hoe pak je dat aan?

Hoe?

Dat begin kunnen we pas maken als het eerste stukje bewustwording wordt aangepakt. Wanneer de gemiddelde Nederlander zich er in ieder geval van bewust is waar zijn eten vandaan komt en zich afvraagt hoe het eten op zijn bord komt, is dat al een belangrijke eerste stap. Ook dat is namelijk bezig zijn met duurzaam eten.

Vervolgstappen?

Vervolgens hebben Raoul en zijn tafelgenoten een paar leuke, concrete stappen geformuleerd. Zo gaat Inge, werkzaam bij de gemeente, in haar eigen buurt een stadstuin beginnen. Niet alleen omdat dit duurzaam is, maar ook om op deze manier de buren beter te leren kennen en een groenere buurt te creëren. Zodra iets immers een collectief gebeuren is, wordt het makkelijker voor buitenstaanders om zich hierbij aan te sluiten.

Een andere Tafelgenoot is van plan een workshop te gaan volgen over het inplanten van een Voedselbos. Zo kan zij later samen met buurtbewoners een eigen eetbaar bos planten. Op die manier weet iedereen straks wat er opbloeit en wat ze kunnen ‘oogsten’. Joëlle stelde voor om een field trip voor alle Tafelgenoten te organiseren naar De Bijenakker. Zo kan iedereen zich meer verdiepen in het bijeenhouden, wat weer heel belangrijk is voor het verbouwen van groenten. Organisator van de Thematafel Raoul gaat zich bezighouden met zijn eigen moestuin. Door zelf in de aarde te wroeten, leert hij meer over het voedselproductieproces en wat daar allemaal bij komt kijken.

Kortom, na deze Thematafel heeft iedereen voor zichzelf bepaald hoe zij een (grote of kleine) rol kunnen spelen in het transparanter en korter maken van een duurzaam voedselsysteem. Wat zou jij willen doen om meer te leren of meer bij te dragen aan een lokaal en duurzaam voedselsysteem?

Foto's: Rosanne Eijzinga