Deel :

In gesprek over 'echte' verbinding. Maar dit ook meteen ervaren. Een bijzondere Tafel van 7 op woensdag 26 oktober in Amersfoort met het thema: ‘Op zoek naar verbinding’. Wat is verbinding? En hoe kunnen we in het dagelijks leven de verbinding met zowel onszelf als anderen versterken?

Tafelorganisator Anne Bakker verwelkomt de Tafelaars in zijn woning in Amersfoort. Met gevulde borden kijken de zeven change makers hem verwachtingsvol aan. "Laten we beginnen met een voorstelrondje. Ik ben heel benieuwd wat het woord verbinding voor jullie betekent. Voor mij is verbinding iets harmonieus, ik vind verbinding in de muziek."  

Verbinding & jongeren
De eerste Tafelaar is Thjum: cabaretier en een duizendpoot als het gaat om verschillende creatieve projecten. In al de projecten die hij doet stelt hij verbinding centraal. Zo maakt hij met jongeren die elkaar niet kennen theater over passie, denkt hij mee over onderwijsinnovatie en probeert hij vooral buiten de gebaande kaders te denken.

"Bij sommige dingen, zeker bij verandering en verbinding, is het belangrijk niet direct in concepten en regels te gaan denken. Eerst zul je vanuit de ideeënwereld een totaal nieuw perspectief moeten ontdekken!"

Thjum is samen met Tafelaar Jessica Schuringa actief vrijwilliger bij Eigentijdse Jongeren. Dit is een plek voor bewuste jongeren die in verbinding zichzelf en de wereld om hen heen willen ontdekken. Op het jaarlijkse Eigentijdse Festival geven ze jongeren de mogelijkheid te werken aan hun persoonlijke ontwikkeling.

Het woord 'verbinding' heeft volgens Tafelaar Birgitta een te zweverig karakter. Dit terwijl verbinding volgens haar hétgene is waar iedereen behoefte aan heeft.

"De mate van veiligheid die je in je omgeving vindt bepaalt naar mijn idee voor een belangrijk deel in hoeverre mensen verbindingen durven aan te gaan." 

Verbinding & constructen
Volgens Tafelaar Christien zijn mensen te erg op zoek naar verbinding buiten zichzelf. Ze adviseert constructen los te laten als een Facebook of LinkedIn profiel, wat zit erachter deze geknutselde identiteiten? Een baan en een huis geven je een bepaalde identiteit: het is niet voor niks dat we zoveel aandacht geven aan maakbaarheid. "We maken zoveel abstracties van onszelf. Hoe meer rollen je aanneemt, hoe verder weg je bent van jezelf."

"Verbinding is geen stapsgewijs plan, het ontstaan als je er niet mee bezig bent. Je moet het moeten proberen los te laten."

Verbinding als drijfveer
Tafelaar Suzanne bestempelt verbinding als een van haar sterkste drijfveren. Zowel privé als in haar werk als psycholoog is ze constant bezig 'echt' contact met anderen te maken. "Ik ervaar het meeste geluk als ik deze 'echte' verbinding met iemand ervaar. Tafelaar Antoon, theoloog en religiewetenschapper is hier ook steeds meer naar op zoek. Ook Tafelaar Michel vertelt hoe belangrijk verbinding met zichzelf voor hem is. "Ik merk aan mijzelf dat ik een stuk gelukkiger ben als ik meer in contact sta met mijzelf, maar soms raak ik dit helemaal kwijt."

Verbinding ervaren
Anne laat de Tafelaars zijn vorm van verbinding ervaren door een improvisatie stuk op de piano. Het is prachtig om te merken wat voor effect dit heeft op de groep. Ook Jessica stelt voor een creatieve vorm van communicatie in te zetten tijdens deze Tafel van 7. Aan de hand van een paar doeltreffende oefeningen brengt ze de groep dichter bij elkaar en creëert ze een fysieke verbinding tussen de Tafelaars. "Jessica, bedankt! Ik vond het heel mooi hoe jij laagdrempelig een hele sterke oefening met ons deed, die ons liet voelen wat verbinding is", blikt Birgitta terug op de avond.

Follow-up?
De groep besluit samen naar een voorstelling van Anne of Thjum te gaan om verder te praten. Want uitgepraat, dat waren ze nog lang niet. 

Benieuwd hoe Tafelorganisator Anne zijn Tafel van 7 heeft ervaren? Lees snel verder! Of wil je zelf deelnemen aan een Tafel? Ideeën over een onderwerp dat je graag samen met andere jonge change makers wilt bespreken? Laat het ons weten.