Deel :

Op zaterdagavond 23 april vond de tweede Thematafel van dit jaar plaats, over de weg naar duurzame energie. De Tafel werd georganiseerd door Michiel van Kuppevelt, zelf werkzaam bij Shell als Materials & Corrosion Engineer.

De deelnemers die Michiel deze avond had uitgenodigd, zijn allemaal op een of andere manier bezig met energie (en dat zorgt voor een echte mannentafel – dat krijg je van al die technische studies in het oosten van het land): ICT ondernemer Joost Wolfswinkel, IT Professional Leon van Ginneken, Project Engineer Jeroen Wilmink, politiek betrokken Trainee Freek Deunk, Account Manager Nick Oude Aarninkhof en Process Engineer Marco de Visser.

Problematiek op het gebied van energie
Het eerste wat Michiel zijn Tafelgenoten vraagt, is: hoe realistisch is een snelle transitie naar duurzame energie? Niet, zeggen sommigen. Want we zijn nog veel te afhankelijk van al die fossiele brandstoffen. Olie en aardgas werken veel te goed. Tegelijkertijd is het goed om je als mens te realiseren dat we met z'n allen de aarde flink aan het opgebruiken zijn. De enige manier om te voorkomen dat de aarde opwarmt, is door al die stoffen vooral in de grond te laten zitten.

Overheid of burger?
Bij wie of wat ligt dan de eerste stap naar meer duurzame energie? Zijn wij als burgers helemaal afhankelijk van de overheid, of luistert de overheid uiteindelijk naar de burgers als wij ons allemaal een bepaalde kant op bewegen? In ieder geval is het goed om ten eerste naar onszelf te kijken. Wat er gebeurt op energiegebied en waarom dat zo slecht is. En vooral: waarom we daar niet nog honderd jaar mee door kunnen gaan.

Bewustwording
Misschien is een partij aanwijzen nog wel een stapje te ver. Het punt dat constant terugkeert in de discussie, is bewustwording. Want, zo stellen er een aantal: mensen willen een probleem vooral op hun eigen leven kunnen toepassen om het te begrijpen. Er wordt door velen geroepen dat al die rookpluimen uit energiefabrieken zo vreselijk slecht zijn, maar diezelfde mensen hebben ook gewoon een mobieltje, eten vlees en kopen spijkerbroeken en in plastic verpakte producten. Dát moet dus anders. Mensen moeten eerst snappen wat er allemaal met energie te maken heeft. Een mooie eerste stap is erover nadenken en het leren begrijpen, vindt Jeroen.

Energie is meer dan alleen energie
Een tweede stap is: weten dat energie meer is dan energie alleen. Het probleem ligt niet enkel daar. Energie staat weer in verband met voedsel en water. Vlees produceren kost bijvoorbeeld enorm veel water en daardoor ook veel energie. En wat dacht je van al die plastic producten waar we mee worden overspoeld? Die zijn gemaakt van olie. De weg naar duurzame energie gaat veel verder dan alleen leven op groene stroom.

Concrete acties
Hoe kun je dan als individu zelf concreet actie ondernemen? Dat blijkt nog redelijk lastig. Energie is enorm complex. Toch bedenken Michiel en zijn Tafelgenoten een aantal acties die met energie te maken hebben, maar die je zelf heel simpel kunt toepassen op je eigen leven:

Minder vlees eten. De vleesindustrie is een van de meest vervuilende factoren. Natuurlijk is de energieuitstoot van een fabriek niet goed voor het milieu, maar het is makkelijk om met vingers te wijzen. Want wat dacht je van dat stuk vlees op je bord? Michiel stelt dat minder vlees eten misschien wel een van de meest makkelijke stappen is. Zelf mist hij dat stukje vlees in ieder geval niet.

Minder kopen. Of: consuminderen. Let er maar eens op hoeveel plastic er wordt gebruikt als je in de supermarkt je producten op de band legt. In plaats daarvan kunnen we beter spullen lenen, in plaats van alles meteen nieuw te kopen. Een initiatief als Peerby - een website waar je kunt 'huren van je buren' - is hier een mooi en recent voorbeeld van. Je kunt natuurlijk ook wat vaker tweedehands - of kringloopwinkels afstruinen.

Duurzamer inkopen. Bijvoorbeeld in het weekend of op je vrije dag op de markt waar niet alles in drie lagen plastic is verpakt. Ook worden er steeds meer verpakkingsvrije winkels in Nederland geopend, waar je gewoon met je eigen tassen en potjes naartoe kunt gaan.

Investeren. In zonnepanelen, in duurzame initiatieven of wanneer je producten koopt, dit van duurzame startups doen.

Joost denkt al een tijdje aan een winkel als de Action, maar dan met duurzame producten voor dezelfde lage prijs. Door de marge te verkleinen kun je de in dit geval kwalitatieve producten alsnog voor die kleine prijsjes aanbiedenOf, zo stelt Nick voor: natuurlijk afbreekbare spullen produceren. Dan is het ook niet erg als het wegwerpproducten zijn, want ze zullen het milieu niet vervuilen.

Tot slot
Na al deze acties vroeg iedereen zich af: ligt de oplossing wel bij het individu? Kunnen wij wel impact maken, als we slechts zulke kleine dingen kunnen doen? De nadruk ligt immers op de prioriteiten van de overheid. De overheid is uiteindelijk degene die handelt, die moet deze stappen zetten. Je zou bijna denken dat het onbegonnen werk is en dat wij zelf niets kunnen betekenen, tot Freek stelt: als jij als individu altijd bewust bezig bent, gaat dat opvallen. Anderen zien dat, vormen daar een mening over en gaan het misschien net zo aanpakken. Als steeds meer mensen bewuster bezig zijn, ziet de politiek uiteindelijk ook in dat het belangrijk is. Zo zie je maar: impact maken kan heel klein beginnen.