Deel :

Een Tafel van 7 met een missie. Het spel Terra Nova, waar lastige maatschappelijke thema’s naar de belevingswereld van kinderen worden gebracht, van Tafelorganisator Lisa gaat bijna in productie. Tijd om de inhoud van het spel onder de loep te nemen met een diverse groep onderwijsvernieuwers. 

Lisa opent de avond met een korte introductie over haar spel Terra Nova. Aan de hand van een verhaallijn op een onbewoond eiland discussiëren kinderen over hun ideale samenleving. Het discussiespel zit in de laatste ontwikkelfase en gaat bijna in productie. Vanavond staat in het teken van de zoektocht naar missende elementen in het spel. Ze vraagt de Tafelaars zich voor te stellen aan de hand van een woord.


"Met de Tafel van 7 kan je meerdere mensen heel laagdrempelig om hun kijk en ideeën vragen. Dat blijft gewoon een fantastische manier om je initiatief te verrijken en blinde vlekken weg te nemen." - Tafelorganisator Lisa Hu 

Kinderen maken een eigen mini-maatschappij
Tijdens het spel worden kinderen uitgedaagd met morele dilemma's. Lisa: "Stel je voor: kind A en kind B zitten samen in een team, kind A kijkt elke avond het Jeugdjournaal maar kind B niet. Ondanks dat kind B waarschijnlijk niet alle termen kent rondom de ziektewet kiest zij/hij er vaak toch voor een ziek persoon in de samenleving geld te geven uit de gezamenlijke pot. Kinderen hebben bepaalde ideeën over dit soort thema's, ondanks dat ze er soms weinig over hebben geleerd." 

"Burgerschap en open dialoog, belangrijk voor álle kinderen!" -  Tafelorganisator Lisa Hu

Waar kunnen de Tafelaars Lisa bij helpen?
De groep helpt Lisa bij het geven van input over de thematiek voor de uitbreiding van Terra Nova. Zo worden er aanknopingspunten en richtingen geopperd en tips gegeven over het verspreiden van het spel. Daarnaast voorzien de Tafelaars Lisa van contacten uit hun eigen netwerk. Zo stelt Tafelaar Nathalie voor Terra Nova samen voor te leggen aan MBO-studenten bij Studio Moio, gaat Tafelaar Remy Lisa binnenkort advies geven over ondernemen en marketing, biedt Tafelaar Maren Lisa haar onderwijservaring en filmskills aan en gaat ze met Tafelaar Thjum in gesprek over mensen enthousiasmeren over Terra Nova. 

"Het is belangrijk de kernwaarden van het spel goed in je hoofd te hebben, vervolgens komen de belangrijkste thema's hier dan weer onder te vallen. Mijn tip: bedenk wat je echt belangrijk vindt!" - Thjum, cabaretier
  


Tips van de Tafelaars
"Maak jonge docenten enthousiast over dit spel, het klinkt zo fantastisch!" Je zou deze enthousiaste docenten kunnen adopteren als ambassadeurs om ze echt betrokken te maken. Het mooie van dit concept is dat we allemaal een verzameling zijn van belangen en eigenschappen; jouw geluk en jouw behoeftes verschillen van een ander maar komen ook overeen. Niet 'ik' versus 'zij', maar focus in het spel echt op het creëren van een 'wij'-gevoel. Dit is precies de kant die Lisa op wil: "We zitten in hetzelfde schuitje, samen moeten we oplossingen bedenken voor de problemen in onze maatschappij". 

Tafelaar Stijn stelt voor de seksuele moraal te verwerken in Terra Nova. "Het spel leent zich heel goed voor depersonalisatie. Doordat jouw pion een neutraal rood, groen of geel poppetje is heb je geen mening over het uiterlijk van deze persoon. Het is gewoon een gekleurd poppetje, dus zo kan je vanuit je eigen gevoel er iets over vinden."

Lisa vraagt aan de onderwijsvernieuwers welke thema's zij belangrijk vinden voor aanvullingen van het spel. Tafelaar Thjum: "De wereld is nooit af. Soms moet je ook iets de wereld in gooien, en het repareren waar het kapot gaat." Andere Tafelaars adviseren haar eventueel later uitbreidingen van het spel uit te brengen als er actuele thema's op haar pad komen die ze toch nog wilt toevoegen. 

"Je komt met mensen in contact die je anders niet had ontmoet, maar met wie je wel bepaalde interesses en drives gemeen hebt." - Tafelorganisator Lisa Hu

 
Conclusie: een vruchtbare avond
De verbindingen tussen de Tafelaars vlogen over tafel. De deelnemers deelden hun netwerk en maakten zelfs onderling afspraken om komende week weer bij elkaar te komen voor een volgend gesprek. Hopelijk rollen er vruchtbare samenwerkingen voort uit deze Tafel. Ook het volgende Tafel van 7 event is geboren tijdens deze avond: een Tafel van 70 in Amsterdam Nieuw-West waar we met leden van onze community in gesprek gaan met jongeren. Welke maatschappelijke thema's vinden zij zelf belangrijk? En hoe kunnen we hiermee aan de slag? We houden jullie op de hoogte!

Benieuwd hoe Tafelorganisator Lisa haar Tafel van 7 heeft ervaren? Lees snel verder! Of wil je zelf deelnemen aan een Tafel? Ideeën over een onderwerp dat je graag samen met andere jonge change makers wilt bespreken? Laat het ons weten!