Deel :

In gesprek met initiatiefnemers en communicatieprofessionals. Hoe genereer je (de juiste) aandacht voor jouw maatschappelijke initiatief?

De Tafel van Marlijn vindt plaats in de Vechtclub XL; een verzamelplek van creatievelingen in Utrecht. Ze begint de avond met een creatief introductierondje: iedereen vertelt wat zij/hij deze avond komt 'halen' en komt 'brengen'. Marlijn noteert de antwoorden op een groot bord. Een mooie leidraad voor de avond!


Hoe lanceer je een nieuw initiatief?
Tafelorganisator Marlijn ontwikkelt het platform Maboen waar mensen diensten kunnen ruilen met elkaar. Na een jaar hard werken is de website bijna af, haar vraag voor deze avond: hoe ga ik Maboen lanceren? Bij zelfprofilering via social media voelt ze zich ongemakkelijk, zoals wel meer Tafelaars die avond. "Ik sta niet zo graag in het middelpunt!" Er worden goede tips geopperd door de groep:

1. Oefen je pitch. In een paar zinnen vertellen wat je met jouw initiatief wilt bereiken is knap lastig, maar heel belangrijk! 
2. Laat persoonlijke succesverhalen zien met mooie foto's via social media. 
3. Organiseer een offline lanceringsevenement, wat je online kunt laten zien! 

"Hoe komen ideeën tot stand en hoe komen connecties tot stand? Ik kwam tot de conclusie na mijn zoektocht dat je 'het niet alleen kan'." - Marlijn, Maboen


Hoe bereik je mensen zonder Facebook?
Jennet wil met haar initiatief Leergaloos generaties verbinden. Ze koppelt senioren aan basisscholen, die een paar uur per week ondersteuning bieden aan leerkrachten. Het initiatief heeft aan media aandacht geen gebrek, maar Jennet heeft moeite met het bereiken van de senioren. "55-plussers zijn niet zo van dat Facebook, de papieren manier werkt toch het beste maar dit is een tijdrovende klus. Hoe zet je een olievlek in gang?" Na wat brainstormen komt de groep met een idee. Senioren zitten zelf dan wel niet op social media, maar hun kleinkinderen wel. Een 'Geef je oma/opa op-campagne' via Facebook!


Hoe vertel je het verhaal van jouw initiatief?
Tafelaar Teun zorgt voor het eten tijdens deze Tafel van 7. Met zijn initiatief Rammenas Kitchen kookt hij heerlijke veganistisch gerechten. De salade van rode biet en appel staat al klaar op tafel als we binnen komen en in de oven gaart een ovenschotel van rode kool, aardappel en winterpeen. 
Teun wilt werken aan de bekendheid van zijn initiatief, het verhaal vertellen van Rammenas. "Want als je niet zichtbaar bent, vergeten mensen je", vertelt Teun. Tafelaar Anne is werkzaam als communicatie expert bij het FNO fonds dat investeert in maatschappelijke organisaties. Ze stelt voor Teun te helpen bij het opschrijven van het verhaal van Rammenas. Een vruchtbare verbinding!

"Ik vind het belangrijk dat er eten op tafel staat waar iedereen van kan eten. Dus zonder vis en vlees voor de vegetariërs maar ook dat er geen zuivel en eieren in zit voor . De gedachte mensen samen aan tafel gaan zitten en met elkaar in gesprek kunnen gaan." - Teun, Rammenas Kitchen


Ook Tafelaar Katja heeft moeite met het vertellen van het verhaal van haar initiatief. Met ProjectNoID wil Katja de verhalen van jonge ongedocumenteerden vertellen. Maar hoe kan ze storytelling hier het beste voor inzetten? Communicatie expert Anne adviseert haar steeds terug te denken naar haar eerste verwondering: "Waar doe je het project voor?" Woensdag 8 maart organiseert Katja haar eigen Tafel van 7.

Hoe bereik ik mijn initiatief de juiste doelgroep?

Faisal en Kimberley van de Al-Wali Foundation hebben, tot grote verbazing van de groep, moeite met het vinden van vrijwilligers. Het initiatief zet duurzame projecten op in Indonesië in samenwerking met dorpelingen en vragen hierbij elk jaar vrijwilligers om hen te helpen. Anne tipt hen naar de werkwijze van andere organisaties te kijken om zo inspiratie op te doen. Marlijn adviseert concreet te maken wat de vrijwilligers uit deze ervaring kunnen halen. Jennet stelt: "Hoe concreter, hoe beter! Benadruk waarin jullie als organisatie uniek zijn." 


Conclusie: lekker eten & nieuwe contacten

Het lekkere eten van Teun bracht de change makers samen. Er zijn gegevens uitgewisseld en vervolgafspraken gemaakt. Een geslaagde Tafel!

"Fijn om nieuwe mensen te ontmoeten en buiten mijn eigen werkveld te denken!" - Teun, Rammenas Kitchen


Benieuwd hoe Tafelorganisator Marlijn haar Tafel van 7 heeft ervaren? Lees snel verder! Wil je zelf deelnemen aan een Tafel? Ideeën over een onderwerp dat je graag samen met andere jonge change makers wilt bespreken? Laat het ons weten!