Deel :

Het is alweer een hele tijd geleden dat Anne Dirks zelf een aantal Tafels organiseerde. Maar de meest opvallende was toch wel de Tafel van 7 in Havana, Cuba. Een vriendin van haar was daar bij haar Cubaanse vriend. Toen een hele groep vrienden – inclusief Anne zelf – hadden besloten om daar op vakantie te gaan, was dit natuurlijk het uitgelezen moment om eens een Tafel te organiseren op een ander continent…

Tafel van 7 in zonovergoten Havanna

“Het grappige is: wanneer je op reis bent maak je altijd allerlei goede voornemens waar je je echt aan wilt houden als je weer terug in Nederland bent. Maar in werkelijkheid gaat dat lang niet altijd op. Het leuke aan deze Tafel was dat er verschillende culturen aan tafel zaten, en er dus andere normen en waarden geuit werden. Het is op Cuba veel normaler om iets meer op elkaar te letten. Sociale cohesie en de daarbij komende sociale controle is daar een heel alledaags begrip. Je merkt dat er, juist doordat je wat meer op elkaar aangewezen bent, een heel systeem ontstaat. Het ‘I owe you one’-gevoel overheerst. In Nederland lijkt dat veel minder. We zijn snel bang om ergens aan vast te zitten of ergens ‘te veel’ tijd aan kwijt te zijn.”

Gelukkig heeft ook Anne aan deze verschillende Tafels een goede actie gekoppeld: “Na de picknick-Tafel voor mijn huis, een voornemen dat is ontstaan uit mijn eerste Tafel bij Annick thuis, kwam de wens om mijn oma vaker te bezoeken. Het klinkt misschien simpel, maar door een druk leven schieten zulke hele normale dingen er toch vaak bij in. Ik heb gemerkt dat je met zoiets kleins en simpels als dit een ander en jezelf een groot plezier doet.”

Lijkt het jou ook leuk om een Tafel te organiseren? Of ben je bezig met een bepaald thema, en wil je met anderen brainstormen over oplossingen? Dat kan. Laat het ons weten!