Deel :

Op woensdag 5 oktober hadden we een bijzondere MaatschapWij Tafel met wel acht (ja, je leest het goed) gepassioneerde initiatiefnemers. Na een voorstelrondje verkenden zij de mogelijkheden om elkaar te versterken. En die waren er genoeg!

Tafelorganisator Nynke Visser initieerde de Tafel. Als één van de locatiemanagers bij Seats2meet Utrecht Centraal is Nynke dagelijks bezig met het verbinden van mensen. Seats2meet is een plek waar zelfstandige professionals, al werkende, kennis en ervaring kunnen delen.

Wat is MaatschapWij?
MaatschapWij zet zich actief in voor meer ‘wij’ in de maatschappij. Dit doen ze door meerdere projecten en initiatieven te ondersteunen. Ook de Tafel van 7 is powered by MaatschapWij. Geheel in lijn met de wij-gedachte komen tijdens een MaatschapWij Tafel initiatiefnemers samen om te kijken hoe ze elkaar kunnen versterken.

Pure innovatie
Tijdens deze Tafel schuiven Lisa Hu van Terra Nova en Rudy van Belkom van Het Nieuwe Kiezen aan. Beide wereldverbeteraars hebben als doel om Nederland te vernieuwen. Met het spel Terra Nova wil Lisa kinderen meer betrekken bij grote maatschappelijke thema’s. Aan de hand van een verhaallijn op een onbewoond eiland discussiëren kinderen over hun ideale samenleving. “Kinderen hebben nog een open blik. Hierdoor kunnen ze het op een constructieve manier over moeilijke thema’s hebben.”


Rudy is eropuit om het Nederlandse kiesstelsel volledig om te gooien. Hij pleit voor een modulair kiesstelsel. In plaats van je volledige stem aan één partij te geven, kies je per thema voor het standpunt van de partij die bij je past. Hierdoor stem je niet langer op de persoon, maar op de inhoud.


Maar vernieuwing ontstaat niet zonder slag of stoot. Beiden zijn op zoek naar meer middelen, bekendheid en partnerships. Gelukkig vliegen de ideeën over tafel. Zo zou Lisa ook eens een kijkje op de Europese markt kunnen nemen. En wellicht zou Rudy zijn idee, zonder de inhoud te veranderen, iets minder radicaal kunnen framen zodat het ook de mensen die iets minder van verandering houden zal aanspreken.

Empowerment
Naast vernieuwers zijn er ook Tafelaars die anderen empoweren aangeschoven. Eén van hen is Guido Schalkx, de co-founder van Kyver. Kyver is een jong communicatiebureau dat impact ondernemers helpt om hun verhaal zo goed mogelijk te vertellen.

Met The New Expat Event organiseert Daniela Resch job matching events voor nieuwkomers. Of nieuwe expats, zoals zij hen zelf noemt: “Vluchtelingen zijn mensen uit een ander land die hier zijn komen wonen. Net expats dus.” Ook Marlijn empowert anderen met haar initiatief Maboen: een online platform waar mensen samen kunnen komen om elkaar te helpen en tegelijkertijd zelf ervaring op te doen.


Waar Marlijn hulp kan gebruiken bij de ontwikkeling van het online platform en Daniela worstelt met het bereiken van de lokale en provinciale regering, zit Guido met de schaalbaarheid van zijn bedrijf. Gelukkig is daar Rudy, die graag meedenkt op strategisch niveau. En Guido kan Marlijn weer verder helpen op technisch gebied.


Een bijzondere match
Tijdens de avond komen we erachter dat twee Tafelaars elkaar perfect aanvullen. Met zijn Stichting Shokkin’ Group Netherlands slaat Fouad Lakbir een brug tussen jongeren met verschillende achtergronden. Het denken in mensen staat hierbij centraal: “Ik ben niet Marokkaans, ik ben niet Nederlands. Ik ben gewoon Fouad. Dit wil ik andere jongeren ook meegeven.”


Waar Fouad het huidige gat tussen groepen probeert te dichten, probeert Moe Al Masri dit gat in de toekomst te voorkomen. “Op dit moment maak ik onderdeel uit van een consortium. Samen met een hele groep stakeholders ontwikkelen we een plan om een deel van de Syrische samenleving naar Amsterdam te halen. Hiermee hopen we toekomstige groepsvorming en vooroordelen te voorkomen”, zegt Moe. Eén ding is zeker: deze twee wereldverbeteraars moeten met elkaar op de koffie.


Waar mogen we jou voor bellen?
Na een inspirerende Tafel vol goede suggesties, kritische vragen en het ontstaan van geniale nieuwe termen (zoals nieuwe expats & human library) sluiten we af met een laatste vraag: waar mogen we jou voor bellen?

Voor website- en communicatieadvies kunnen we bij Guido terecht. Bezig met een subsidieaanvraag? Bel Marlijn! Rudy biedt zich aan als sparpartner: zowel concept-denken als devil’s advocate spelen is zijn ding. Zit je met een probleem? Bel Moe: hij is een echte problem solver. Daniela kun je inschakelen als je je afvraagt hoe je rondom jouw idee een business model creëert. Lisa is daar als je op zoek bent naar tools voor sociale innovatie of een brainstormpartner zoekt. Op zoek naar een IT-specialist of fotograaf? Dan moet je bij Fouad zijn. En last but not least stelt Nynke de sociale mediakanalen en het online magazine van Seats2meet beschikbaar. Omdat goede ideeën aandacht verdienen!   

Ook meedoen aan een MaatschapWij Tafel van 7? Of er zelf één initiëren? Laat het ons weten!