Deel :

Ter ere van de lancering van wijsamenvoorelkaar.nl op 10 mei vindt er aan het einde van de dag een speciale Tafel van 7 bijeenkomst plaats in Utrecht. Voor deze Tafel zijn verschillende mooie initiatieven uitgenodigd om elkaar te leren kennen en te kijken hoe ze elkaar kunnen helpen en versterken in de dingen die zij doen. Kortom: Wij Samen Voor Elkaar!

Metaal Kathedraal

De avond wordt georganiseerd op een prachtige plek in Utrecht: de Metaal Kathedraal. Dit historische pand werd in 2012 omgetoverd tot ecologisch culturele broedplaats waar sindsdien talloze kunstenaars zijn gehuisvest en mooie evenementen worden georganiseerd. Het is dan ook niet zo gek dat we voor het begin van de Tafel een aantal deelnemers kwijt zijn die nog even gauw een kijkje nemen in het pand of een rondje lopen op het mooie terrein. Het is een hele eer dat wij op deze avond in dit prachtige pand mogen aanschuiven aan een lange houten tafel.

De deelnemers van de avond zijn Marieke Ebbing, Ezra de Korte, Bart-Jan Prins, Marcella Claase en Rudy van Beurden. Rogier Elshout is gastheer en tafelleider en Hala Naoum Néhmé, die bij de doorstart van het idee van Tafel van 7 betrokken was, schuift ook aan.

Betekenisjagers

Bart-Jan Prins trapt af. Hij vertelt dat hij voor lange tijd werkzaam was in de IT, maar na verloop van tijd deed hij dit niet meer met plezier. De ‘wat doe ik hier?’-vraag stak met regelmaat de kop op, waardoor hij uiteindelijk besloot het roer om te gooien en te vertrekken. Om zich heen zag Bart-Jan steeds vaker mensen omvallen. Die mensen wilde hij meer pit geven en daarom is hij met twee compagnons Betekenisjagers gestart. Hij helpt bedrijven met het creëren van meer waardevolle, maatschappelijke betekenis en laat mensen en bedrijven weer bloeien.

Braindrain

Marcella Claase is ook aangeschoven en vertelt over een probleem dat ze in haar omgeving vooral veel ziet. Ze heeft met veel plezier in Enschede gestudeerd, waar ze nu – anderhalf jaar na haar afstuderen – nog steeds woont en werkt. Maar steeds meer vrienden zijn inmiddels naar de Randstad getrokken. Bepaalde regio’s lopen leeg, de werkgelegenheid loopt terug en vooral laaggeschoolde mensen komen nog maar moeilijk aan de bak. Op 27 mei organiseert Marcella daarom haar eigen Thematafel over de Braindrain. Ze hoopt dan een eerste stap te kunnen maken naar een oplossing voor dit probleem.

GAAF positieve energie

Rudy van Beurden vertelt heel open en eerlijk over hoe het voor hem begon. Tot zijn 18e was hij depressief. Toch besluit hij de knoop door te hakken en in zijn eentje op reis te gaan naar Australië. Uiteindelijk blijft hij tien maanden weg en komt hij terug als een volledig ander persoon. Hij gaat bouwkunde studeren aan de TU Eindhoven, doet zijn afstudeerstage bij Heijmans en ontdekt daar – in de zes maanden dat hij daar werkt – dat je een hoop voor elkaar kunt krijgen, als je er maar volledig voor gaat. Inmiddels geeft hij presentaties en organiseert hij evenementen en trainingen vanuit zijn bedrijf GAAF positieve energie en is het zijn droom om heel Nederland positiever te krijgen. Hij stelt dan ook vaak tijdens zijn presentaties en trainingen aan mensen de vraag: welk cijfer geef je jouw leven? Uiteindelijk concludeert Rudy: “Dat cijfer maakt eigenlijk niet uit. De vraag is: ben je bereid om eraan te werken?”

Missing Middle

Marieke Ebbing is werkzaam als strategie consultant bij McKinsey&Company, maar runt daarnaast de NGO Missing Middle. In haar werk probeert ze altijd iets voor een ander te doen en te betekenen. Met Missing Middle helpt zij vrouwen die – ondanks de grote armoede in het land – graag willen ondernemen. Vaak hebben zij microleningen succesvol doorlopen en is het een mooi begin, maar kan hun bedrijf hierna niet verder groeien. Bij grote, commerciële banken kunnen zij vervolgens niet terecht. Daarom verstrekt Missing Middle leningen aan deze ondernemende vrouwen, zodat zij wel die stappen kunnen zetten.

Better Future

Ezra de Korte was naar eigen zeggen niet zo’n goede scholier. In die tijd is hij ook bijna profvoetballer, maar scheurt dan zijn enkelbanden. In Nicaragua geeft een vriendin van hem taallessen aan kinderen op een vuilnisbelt. Hij besluit ook naar Nicaragua te vertrekken – een beslissing die zijn leven verandert. Op de vuilnisbelt is er een probleem: de kinderen komen maar moeilijk opdagen voor hun lessen. Ezra besluit hen iets anders aan te bieden: voetballes. ’s Ochtends moeten de kinderen lezen en schrijven, ’s middag wordt er gevoetbald. Door middel van het verzamelen van stempels krijgen de kinderen met tien stempels een paar voetbalschoenen. Waar er die maandag nog maar vijf kinderen staan, heeft hij er aan het eind van diezelfde week al vijftig verzameld. Wanneer hij terugkomt van zijn reis, begint hij de studie Sport, Management en Ondernemen aan de HvA. Daar stapt hij naar het bestuur, om te vertellen dat hij graag iets aan het curriculum wil toevoegen. Hij wil reizen organiseren om op allerlei plekken iets te betekenen voor mensen. Inmiddels werkt Ezra voor Better Future, waar hij van reizen zijn werk heeft gemaakt: hij neemt bedrijven mee op reis, om hun bedrijf verder te laten groeien en het leven van de deelnemers te veranderen.

Waar loop jij tegenaan?

Nadat iedereen zich heeft voorgesteld en verschillende inspirerende verhalen de revue zijn gepasseerd, steken er vooral twee problemen de kop op. Ten eerste werken de mensen die je het hardst nodig hebt - bijvoorbeeld bij het uitvoeren van bepaalde projecten of het opzetten van een onderneming - lang niet altijd mee. Het tweede probleem zit ‘m in dat steentje bijdragen: hoe kun je dat doen of verwachten van een ander als iemand al van 9 tot 5 werkt?

Marieke heeft in ieder geval al een tip: overtuig de CEO. Of in ieder geval degene die de beslissingen maakt. Hoe je dat doet? Misschien zitten er precies de juiste mensen in je netwerk die hem of haar kan overtuigen, of doe je iets zo vol passie dat ook de CEO er niet meer onderuit komt.

Daarnaast herkent Marcella zich vooral in dat 9 tot 5-verhaal. Tot Rudy haar vraagt: zou het niet fantastisch zijn als ze van de braindrain haar werk zou kunnen maken? Ze is er zo gepassioneerd mee bezig. Ezra kent wel iemand in Zeeland die haar zou kunnen helpen. Zo snel kan het gaan.

Maar nog voor er echt diep ingegaan kan worden op allerlei oplossingen of er nog meer linkjes gelegd kunnen worden, dringt de tijd alweer. Ongelofelijk. Is het echt al 9 uur? Het is zelfs al later. Voor Ezra voelt het alsof dit nog maar het begin is, ze zijn nog lang niet uitgesproken. Iedereen bruist van de energie en zit te trappelen om elkaar te helpen. Maar waarmee, hoe en wanneer? Daar is dit diner eigenlijk te kort voor. Toch moet de avond wel mooi afgerond worden, vindt Rudy.

Waar mogen we jou voor bellen?

Daarom stelt Rogier aan iedereen de vraag: waar mogen we jou voor bellen? Op die manier weet je precies waarvoor je bij wie moet zijn. Er wordt enthousiast uitgewisseld: zo nodigt Bart-Jan iedereen uit om eens te komen kijken in de inspirerende omgeving waar hij zijn werkplek heeft, is Marcella goed in vreemde connecties maken (en mag je haar natuurlijk ook bellen als je iets wilt organiseren of opzetten in Enschede), kan Rudy je verrassen met een geweldige pitch-training, denkt Marieke gestructureerd en analytisch met je mee en vinden we in Ezra een creatieve adviseur.

Als Rogier de Tafel mooi heeft afgesloten, wordt er druk nummers uitgewisseld, nagepraat, samen afgewassen en met elkaar mee naar huis gereden. Eén ding is zeker: een vervolg zal er komen.