Deel :

Op 27 mei organiseerde Marcella Claase een Tafel van 7 over de braindrain: de massale trek van hoogopgeleide jonge professionals naar de Randstad. De braindrain zorgt ervoor dat regio’s als Twente, Oost-Groningen en Zeeuws-Vlaanderen leeglopen. Volgens Marcella is dit zonde: juist de groep die nu wegtrekt zou veel kunnen toevoegen aan de provincie. Om deze problematiek aan te pakken besloot Marcella een Tafel van 7 over dit thema te organiseren.

De Tafel was een groot succes. Niet alleen werd er geanimeerd over het thema gesproken, maar er ontstonden ook meteen concrete plannen om de braindrain te verminderen. Twee weken na de Thematafel spreek ik Marcella. Hoe gaat het nu eigenlijk met de deelnemers en hun actieplannen?

Actie 1 - Op bezoek bij de Zeeuwse Connectie
Tijdens de Tafel op 27 mei zelf vertelde Ezra de Korte over zijn betrokkenheid bij de Zeeuwse Connectie: een grote groep Zeeuwen in Amsterdam die regelmatig bij elkaar komt. Nog voor het einde van de avond nodigde Ezra tafelorganisator Marcella uit om de volgende keer met hem mee te gaan.

En zo gezegd, zo gedaan. Op 3 juni was het zover. Marcella vertelt me enthousiast over haar bezoek aan de Zeeuwse Connectie en de plannen die eruit zijn voortgekomen: ‘‘Na een heerlijk diner vertelden de oprichters hoe het nu met het collectief gaat en wat hun toekomstplannen zijn. Het is een bijzondere groep. In zes jaar tijd zijn ze uitgegroeid tot ruim 6.000 leden. Maar dit is voor de Zeeuwen pas het begin. Om vergrijzing in de regio te voorkomen hebben ze verschillende actiepunten opgesteld. Zo willen ze van Zeeland de proeftuin van de watertechnologie maken.’’

Van Zeeuwse naar Twentse Connectie?
Het bijwonen van de bijeenkomst heeft Marcella op nieuwe ideeën gebracht: ‘‘Het was erg interessant om te horen hoe de Zeeuwse Connectie zijn community vormgeeft. Ze hanteren een gestructureerde aanpak om het geheel verder te laten groeien maar hierbij het teruggeven aan Zeeland niet uit het oog te verliezen. Ik denk dat eenzelfde soort collectief voor Twentenaren een uitkomst zou kunnen bieden.’’ Dus wie weet, misschien kan Ezra de volgende keer wel mee met Marcella voor een bezoek aan de Twentse Connectie…

Actie 2 - In gesprek met de wethouder van Enschede
Naast haar bezoek aan de Zeeuwse Connectie ging Marcella onlangs ook in gesprek met Eelco Eerenberg, de wethouder van Enschede. Ook dit was een succes. ‘‘De ontmoeting met Eelco was ontzettend positief. Hij vond de uitkomsten van de thematafel dusdanig interessant dat hij mij verder zal helpen door mij te introduceren bij de programmadirecteur dienstverlening en CIO van de gemeente Enschede. Zij zal mij naar alle waarschijnlijkheid weer een stap verder kunnen helpen.’’

Actie 3 - Een App als imago-booster voor de regio
Maar niet alleen Marcella en Ezra zijn op dreef. Tafelaars Joost Wolfswinkel en Michiel van Kuppevelt zijn op dit moment bezig met de ontwikkeling van een App die, onder het mom van ‘Joost mag het weten’, laat zien wat er allemaal in Enschede en Groningen te doen is.

Het idee hiervoor is tijdens de Thematafel ontstaan toen Joost zijn ervaringen met de groep deelde: ‘‘Heel vaak denken mensen dat er in Enschede geen reet te beleven valt. Dat is gewoon niet zo. Ze weten alleen niet waar ze moeten zijn. Hier heb ik zelf soms ook last van. Dan denk ik: ah, daar had ik echt graag heen gewild.’’ Een app die laat zien dat er in Enschede en Groningen net zulke leuke dingen als in Amsterdam gebeuren zou het imago van de regio dus de nodige boost kunnen geven.

Het lijkt erop dat de afgelopen Thematafel flink wat in beweging heeft gezet. De actieplannen worden verder ontwikkeld en de eerste stappen richting een oplossing voor de braindrain zijn gezet.

Wil je zelf ook bijdragen aan een oplossing voor een maatschappelijk probleem? Laat het ons weten en wie weet organiseer jij wel de volgende Tafel van 7!

Meer weten over de braindrain en de Thematafel van 27 mei? Zie hier het blog!