Deel :

Een Tafel in de Lely
Op woensdag 5 april hebben we weer een bijzondere Tafel gehouden. De initiatiefnemer van de Tafel, Vera Duivenoorden, is maatschappelijk fotograaf en woont sinds kort in de Lely, een broedplaats in Nieuw-West. Vera organiseerde de Tafel omdat ze bezig is met een fotografie project over Brussen: broers en zussen van mensen met een aan autisme verwante stoornis. Zij is zelf Brus en met haar project wil ze meer aandacht vragen voor deze groep. Door middel van de foto’s wil zij het gesprek aangaan over hoe het is om Brus te zijn.

Uitdagende vragen
“Hoe maak je het onzichtbare zichtbaar?”, was één van de kernvragen tijdens de Tafel. Fotografie is hiervoor een krachtig middel, maar hoe vind je de balans tussen het behouden van je integriteit en durven laten zien? Hoe kan een ervaringsdeskundige zichzelf presenteren en hiermee centraal staan in een project als diegene dat niet gewend is? Het zijn uitdagende vragen waar de Tafelaars lang over hebben gesproken. Vera werd ondersteund door verschillende ervaringsdeskundigen, zoals fotograaf Madeleine Bolle, middelbare scholier en brus Julian van Hofwegen en zijn moeder Annette van Hofwegen. Ook kwamen er professionals aan het woord, zoals journalist Sofie Kerklaan, filmmaker Lilian Sijbesma en MEE teamleider Hechmi Souguir.


'We proberen mensen met een beperking en de mensen die daar dichtbij staan te helpen om zelf het verhaal te vertellen. Ik zie dat mensen tijdens praatgroepen over autisme echt opbloeien.' - Hechmi Souguir (MEE)

 

Op naar een expositie
Beeld en taal samenvoegen tot een verhaal was de leidraad van het gesprek. Brussen kunnen een dag gevolgd worden, om te zien hoe zij het leven ervaren. Momenten van emotie kunnen vastgelegd worden, waardoor je laat zien hoe moeilijk deze momenten zijn voor mensen met autisme. Naast deze beeldmomenten kunnen er begeleidende teksten worden geschreven en tijdens exposities kunnen audiotours worden ingezet. Hoe vinden we de Brussen voor deze exposities? Eén van de ideeën is om naar middelbare scholen te gaan en voorlichting te geven over het Brus zijn. Vaak weten middelbare scholieren niet dat er ook aandacht aan hun als Brus kan worden besteed. De foto’s kunnen hierbij als voorlichtingsmateriaal worden gebruikt en mogelijk ook in de scholen worden opgehangen.

Een volgende Tafel
De Tafelaars waren zo enthousiast, dat zij halverwege alweer een nieuwe Tafel aan het plannen waren om de ideeën uit te breiden. Dit onderwerp is namelijk zo belangrijk dat er in de week van autisme ook een dag voor de Brus moet komen, aldus de deelnemers. Vera heeft veel tips gekregen, zoals het bijhouden van een dagboek tijdens het bezoeken van de families en het inzetten van verschillende soorten media naast fotografie, zoals het maken van vlogs. Hiermee kunnen we jonge Brussen meer aantrekken en daar gaan we voor. Julian en zijn moeder zijn in ieder geval al bereid een van de gevolgde families te worden, dus het begin is er al!

 

Vera beter leren kennen? Bekijk hier haar videoportret!